Praktijkvoorbeelden

Casus 1

"Een mevrouw woont nog zelfstandig en haar zoon is mantelzorger. De zoon voelde zich verplicht elke dag even bij zijn moeder te zijn om iets met haar te ondernemen. Tot dat hij van de mogelijkheid hoorde dat er een Zorggezel kan worden ingezet om bijvoorbeeld  met zijn moeder naar de winkel te gaan. Het heeft de zoon rust gegeven dat hij een dag over kan slaan".

Casus 2

"Een (ouder) echtpaar woont nog zelfstandig. De man heeft gezondheidsproblemen waardoor zijn vrouw de hele dag al haar aandacht nodig heeft voor haar man. Dit is een zware taak. Door de aanwezigheid van een Zorggezel heeft de vrouw wat meer ruimte en rust gekregen".

Casus 3

"Als een bewoner in de groep een onrustige avond heeft, kan dat impact hebben op de sfeer in de groep. Een Zorggezel neemt de onrustige bewoner mee voor wat afleiding, bijvoorbeeld een praatje maken of een kop thee samen drinken. Niet alleen die bewoner wordt daar rustig van, maar ook alle anderen. Hierdoor hebben verzorgende weer meer tijd voor de dagelijkse zorg".

Voor werkgevers

Mantelzorg en werk vaker lastig te combineren

Volgens de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland worstelen vooral kleine bedrijven met een werknemer die minder inzetbaar is omdat hij of zij mantelzorger is. Inmiddels heeft één op de vijf werknemers ook een rol als mantelzorger.


Werkgeversorganisaties; "maar we moeten ervoor waken dat het probleem van de een automatisch het probleem van de ander wordt. De flexibiliteit moet van twee kanten komen".

In gesprek met de werknemer.

Bent u werkgever en herkent u deze problemen binnen uw organisatie, kijk dan eens samen met uw werknemer naar de mogelijkheden van een Zorggezel. Een Zorggezel kan de mantelzorger/werknemer op maat ondersteuning bieden zodat de werknemer zich weer meer kan richten op zijn of haar werk. Zo is de werknemer evenals de werkgever geholpen.

Voordelen voor uw organisatie;

• Productiviteit stijgt en de kwaliteit verbetert;

• Het binden en boeien van mensen aan de organisatie;

• Behoud van kennis en ervaring;

• Duurzaam inzetbare medewerkers;

• Minder verloop, dus minder werving- en selectiekosten;

• Minder verzuim;

• Een goede werk-privébalans;

• Het imago van een aantrekkelijke werkgever.


Wij helpen u graag!

Veel gestelde vragen

Krijg ik een vast contactpersoon?

Ja, bij De Zorggezel heeft u een vast contactpersoon waarmee u persoonlijk uw situatie en wensen bespreekt.

In welke regio's zijn jullie actief?

Wij zijn momenteel in de gemeente Zevenaar, Duiven, Rheden en Nijmegen actief. Twijfelt u of we bij u in de buurt actief zijn? Neem dan contact met ons op.

Kan een Zorggezel ingezet worden in een verzorgingshuis?

Ja, een Zorggezel is uitermate geschikt om in een verzorgingshuis extra handen te bieden. Zo kan de Zorggezel meehelpen bij ondersteunende werkzaamheden en activiteiten.

Kunnen de kosten betaalt worden vanuit een persoonsgebonden budget (pgb)?

Ja, in de meeste gevallen kan een zorggezel betaalt worden uit een pgb Wmo (wet maatschappelijke ondersteuning) of Wlz (wet langdurige zorg). Neem voor meer informatie hierover contact op met uw gemeente of zorgkantoor. Wij kunnen voor u ook een mantelzorgmakelaar inschakelen, zij kennen het proces voor een pgb-aanvraag goed.
Financiering en tarieven

Mogelijkheden financiering

De kosten voor onze dienstverlening kunnen gefinancierd worden uit eigen middelen. Als u een zorgindicatie heeft kunt u deze kosten vanuit uw persoonsgebonden budget (pgb) betalen. Voor een pgb-aanvraag neemt u contact op met uw gemeente (Wmo) of zorgkantoor (Wlz). Het aanvragen van een pgb kan een ingewikkeld traject zijn. Wij kunnen voor u de Mantelzorgmakelaar inschakelen, zij kennen het proces goed. Kosten voor een Mantelzorgmakelaar worden vaak vergoed. 

Tarieven 2022

Wij brengen uw wensen graag in kaart en overleggen met u wat wij voor u kunnen betekenen. Dit leggen we vast in een overeenkomst. Dan weet u waar u aan toe bent. Als u behoefte krijgt aan minder of meer ondersteuning, dan passen wij dit in overleg met u aan. Een intakegesprek met De Zorggezel is gratis.

Mantelzorgondersteuning/individuele begeleiding  € 20,00 per uur.

Zaterdag, zondag en feestdagen                                         € 22,50 per uur.

Overige informatie:

  • Minimale afname 1 uur;
  • Per gereden kilometer brengen wij € 0,25 in rekening;
  • Kosten van openbaar vervoer, consumptie en/of entreegelden zijn voor rekening van opdrachtgever;
  • Facturering zal per maand plaats vinden.