Een zorggezel is betrokken, behulpzaam en vertrouwd
Een zorggezel helpt senioren het beste uit hun leven te halen. Een zorggezel is er voor senioren die nog graag in hun eigen vertrouwde woonomgeving willen blijven wonen.

Wat ook mogelijk is, is om een zorggezel in te zetten binnen de verpleeghuiszorg. Samen met medewerkers en vrijwilligers kan een zorggezel meer kwaliteit toevoegen aan het leven van de bewoners. 

Praktijkvoorbeelden

Casus 1

"Een mevrouw woont nog zelfstandig en haar zoon is mantelzorger. De zoon voelde zich verplicht elke dag even bij zijn moeder te zijn om iets met haar te ondernemen. Tot dat hij van de mogelijkheid hoorde dat er een zorggezel kan worden ingezet om bijvoorbeeld  met zijn moeder naar de markt te gaan. Het heeft de zoon rust gegeven dat hij een dag over kan slaan. Ook kan hij zich weer wat meer richten op zijn werk. Zijn werkgever is hier ook blij mee"

Casus 2

"Een (ouder) echtpaar woont nog zelfstandig. De man heeft gezondheidsproblemen waardoor zijn vrouw de hele dag al haar aandacht nodig heeft voor haar man. Dit is een zware taak. Door de aanwezigheid van een zorggezel heeft de vrouw wat meer ruimte en rust gekregen"

Casus 3

"Als een bewoner in de groep een onrustige avond heeft, kan dat impact hebben op de sfeer in de groep. Een zorggezel neemt de onrustige bewoner mee voor wat afleiding, bijvoorbeeld een wandeling of een kop koffie. Niet alleen die bewoner wordt daar rustig van, maar ook alle anderen. Hierdoor hebben verzorgende weer meer tijd voor de dagelijkse zorg"

Een ervaringsverhaal uit de praktijk

Enige tijd geleden ben ik (Rianne Vermaas) begonnen als zorggezel bij een mevrouw van 87 jaar. Zij woont zelfstandig in een beschermde en veilige omgeving en met de hulp en zorg die ze nodig heeft.

Mevrouw gaf aan dat zij zich eenzaam voelde en graag wat meer gezelschap wilde. Op haar verzoek gaan we samen (als het weer het toelaat) lekker buiten wandelen en daar geniet ze volop van. Ook geniet ze van samen thee drinken, een spelletje en gezellig praten over vroeger. Ik zie een glimlach op haar gezicht als we iets leuks ondernemen. Aandacht is hét beste recept voor senioren. Daar geloof ik heilig in.